čtvrtek 16. října 2014

Domácí chleba - tmavý se lněným semínkem




Pečení domácího chleba je voňavý a příjemný proces. Můžete se přitom i docela vyřádit, přidávat svá oblíbená semínka nebo zkoušet měnit poměr té které mouky. Každopádně mít doma právě dopečený a křupavý chleba vlastní výroby má něco do sebe.

Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem

Budu zde zkoušet různé obměny, začala jsem chlebem z hladké a tmavé chlebové mouky, s přidáním lněného semínka.



Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci

Dopadlo to lépe než jsem čekala, chleba je akorát slaný, má výraznou chuť bez připečeného "konce" a konzistenci, která je kompaktní. Není gumový a ani se nedrolí. Měli jsme ho jen s máslem, byla to příjemná změna večerního jídla.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to střed, je světlejší barvy, ale chuť se podobá klasickému českému, tedy tmavšímu chlebu.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Nechala jsem ho jen pod utěrkou, ráno byl zcela měkký, dobře se krájel.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
1 droždí
340 gramů vody
350 gramů hladké mouky
250 gramů tmavé chlebové mouky
1 PL soli
1/2 ČL kmínu - dala jsem drcený, tedy něco mezi mletým a celým
1,5 PL lněného semínka

Postupujeme -
1. Vložte rozdrobenou kostku droždí, vodu a míchejte 2 min/37/rychlost 2.
2. Přidejte všechny zbylé suroviny a hněťte 6 minut. Vytvarujte bochník, přikryjte utěrkou a nechte kynout nejméně 30 minut. Po vykynutí nařízněte bochník podle vás, jakkoli - ostrým nožem.

před a ...

po vykynutí

3. Zapněte troubu na 200st. Do malého hrnečku dejte asi deci vody a malou lžičku soli. Zamíchejte a potřete vodou celý bochník. Dejte péct na 40 minut a každých 15 min znovu pečlivě potřete slanou vodou. Kůrka je pak hezky slaná.

A jak vypadá? :)









pondělí 13. října 2014

Drobenka - snadno, rychle, staročesky...




nebo by se to také dalo nazvat "Jak nejrychleji udělat drobenku"...

Další geniální věc na Thermomixu je příprava drobenky, v tomto případě makové drobenky. Maková drobenka není můj vynález, našla jsem základní recept na internetu. Mám moc ráda chuť máku a zkusila ji dát na švestkový koláč. Myslím, že to umístění bylo ideální, švestky, mák a kynuté těsto je prostě "strašně dobrá" chuť, navíc snad staročeského původu.

Tak jak na super rychlou makovou drobenku -

potřebné suroviny
80 gramů staršího bílého pečiva (nebo 80 gramů strouhanky)
30 gramů máku
150 gramů cukru krupice
80 gramů másla

Nalámejte pečivo a sekejte 10 sek/rychlost 10. Dejte stranou.
Vložte mák a sekejte 10 sek/rychlost 10. Přidejte vše ostatní a zapněte funkcí hnětení. Cca za 3 minuty vypněte a drobena je hotová.
Ten mák s tou strouhankou udělají po upečení opravdu omdleníhodnou chuť. Přidržujte se tedy madel.



čtvrtek 9. října 2014

Jak snadno udělat marcipán



Marcipánové figurky, potažení dortu marcipánem, nebo jen marcipánové kytičky na dortu. To vše lze snadno udělat z "falešného" marcipánu, který velice rychle uděláte v thermomixu. Hlavní surovinou je sušené mléko, důležité jsou pak barvy. Jde o to, jestli použijete obyčejná potravinová barviva (jako já viz fota) nebo jestli investujete a koupíte dražší, ale daleko hezčí odstíny.
Tak jak na to:

potřebné suroviny:



540 gramů cukr krystal
300 gramů sušeného mléka - zde jsem použila Lactis 15% tuku
60 gramů ztuženého tuku
100 gramů tekutého medu
2 PL rumu
mandlové aroma
4 - 6 PL vody

jak jsem postupovala:

1. Sekejte cukr 10 sek/rychlost 10. Promíchejte stěrkou a opakujte sekání
2. Přidejte všechny ostatní suroviny a zapněte hnětení. V momentě, kdy začne stroj pochodovat jej vypněte a vyndejte marcipán. Dohněťte rukama. Kdyby byla hmota moc hustá, namočte si ruce. V opačném případě přidejte moučkový cukr.

3. Zbývá hmotu nabarvit. Rozdělte je na potřebný počet kusů, podle počtu odstínů, které budete potřebovat. Pokud máte práškovou barvu, kápněte do důlku vodu a dejte trochu barvy. Doporučuji raději míň než víc. Prohněťte rukama.

4. Tvořte! :) Na fotografiích vidíte potažení dortu, a zdobení, které vzniklo rychlostí blesku. Bylo málo času. Dceři a jejím kamarádkám se to líbilo! Uf. :)
















úterý 30. září 2014

Nový Thermomix - souhrn informací z netu



Nový Thermomix a všechny dostupné info naleznete na mém blogu! :)

Stále sbírám po netu všechny informace o novém Thermomixu a je jich čím dál více.

Většina článků jsou prezentace, ale díky jejich rozmanitosti se dá docela dobře poskládat celkový dojem z nového Thermomixu.

Zajímá vás nový Thermomix? Klikněte si na to, co vás zajímá.

Thermomix - revoluce v kuchyni na serveru Žena-in.cz - historie a technické údaje + recepty a super servis, kompet info, vcelku záživné čtení


Thermomix:Vaření, ke kterému stačí dotyk prstu Hobbyrecepty.cz - souhrn základních faktů. Pro ty, co znají Thermomix, je to takové... vlažné... mnt.. obecně vlažné


Thermomix - kuchyňský spotřebič nové generace Homemag.cz - spousta otázek, jako z reklamy na Ariel...:) Takové ženské psaní, je to. Ne, ale v podstatě je to souhrn informací o Thermomixu, není zde nic o novém Thermomixu

Nový Thermomix je kuchyňským spotřebičem nové generace: Vaření díky němu zvládne opravdu každý Maxibydlení.cz - pěkně napsáno, láká nezkušené "kuchaře" na samostatnost, ve smyslu, "i Vy to zvládnete" a vyzdvihuje v detailech přednosti nového Thermomixu.  Autor Roman Beneš si to pečlivě nastudoval...

Jdete do toho? Já jo. Snad ho budu mít příští týden. Nebo ten další.





neděle 28. září 2014

Nechte děti vařit na Thermomixu!



Učím svou náctiletou dceru vařit a té mladší je to líto... Chtěla by samozřejmě dělat všechno, co dělá ségra. Takže si dnes udělala úplně sama puding. Karamelový, který jsme včera dělaly spolu se jí moc nezdál, příchuť extra karamel jí moc nechutnala. Dnes vsadila na jistotu a úúúplně sama uvařila jahodový.
Začala mytím Thermomixu, zvolila rychlost asi tak osm, tak to tu dost dlouho rachotilo. Konečně byla mixovací nádoba dostatečně lesklá. Po vydatném oplachování, opět vysoká rychlost, se mohlo začít.

Recept mé čerstvě osmileté dcery na puding tedy zní takto:

500 gramů mléka
1 sáček pudingu
1 vrchovatá polévková lžíce cukru

10 minut, 100 stupňů a rychlost 2

hotovo



Nalila to do misek také samostatně, a vyškrabala stěrkou taky. Ochutnání byla poslední povinnost.

Je to opravdu geniální.
Dítě si zcela samo, uvaří svačinu nebo snídani a dokonce ji i baví tu mísu umýt. Ale hlavně... Je to úplně bezpečný....







čtvrtek 18. září 2014

Bramboráky s cuketou, cuketové bramboráky



...se dělají velmi snadno, v podstatě se dá říci že můžete udělat bramboráky tak, jak jsem zvyklí, jen místo poloviny brambor dejte cuketu. Bramboráky jsou jemnější a řekla bych i lépe stravitelné. Není po nich těžko zkrátka.

Já jsem je dělala takto, díky Thermomixu byly opravdu "v cukuletu" :)

suroviny
500 gramů cukety
6 stroužků česneku
500 gramů oloupaný, rozpůlených brambor
2 vejce
70 gramů hladké mouky
2 čl soli
1 čl pepře
1 pl majoránky





Vložte cuketu a sekejte 30 sek/rychlost 4 - dejte stranou.
Vložte česnek a sekejte 5 sek/rychlost 5.
Přidejte brambory a sekejte 20 sek/rychlost 4.
Všechny ostatní suroviny zatím kromě cukety dejte ke směsi a míchejte 40 sek/zpětný chod/rychlost 3. Pak dejte cuketu a zapněte znovu na zpětný chod, rychlost 3 a pomáhejte si stěrkou.
Smažte na rozpáleném oleji, pokládejte na ubrousky.





Placky nedělejte moc tenké, bramboráky s cuketou jsou o něco křehčí!


středa 17. září 2014

Jaký je nový Thermomix?




Jsem s Thermomixem TM31 moc spokojená a překvapilo mě, že se najednou objevuje nový Thermomix. Navíc tedy vypadá úplně božsky - tak jako kulatě a hodně, hodně moderně. Dobrá zpráva pro můj blog je, že uvažuju o jeho pořízení!

Na vaření v Thermomixu jsem si opravdu už hodně navykla. Neumím si život bez něho představit. Dneska jsem na něm dělala dětem ráno ovesnou kaši s borůvkama, po obědě frapé pro sousedku a k večeři jsem v Thermomixu připravila fazolovou polévku. Je to fakt po-ho-da!



Nový Thermomix má ještě ke všem výhodám displej a postupy receptů se tak zobrazují přímo na něm. Myslím, že drží krok s vývojem třeba telefonů nebo počítačů.

Snažila jsem se o něm dočíst co nejvíce, tak tady jsou odkazy. O novém Thermomixu jistě brzy napíšu! Jsem strašně zvědavá, jak mě ohromí!

víko na nádobě se aretuje samo.. že by tedy těsnění drželo pevně na místě?


Jaký je nový Thermomix se momentálně nejlépe dozvíte na následujících, pečlivě vybraných odkazech. Nebo jestli vydržíte, tak na tomto blogu bude během pár dní... v nejhorším během pár týdnů podrobná reportáž i s fotodokumentací!

tak jako obecné informace, ale chce se to tím prokousat

tady je to vydařený video

nějaké fotky a diskuze na fc

představení nového Thermomixu na Světě receptů