čtvrtek 16. října 2014

Domácí chleba - tmavý se lněným semínkem




Pečení domácího chleba je voňavý a příjemný proces. Můžete se přitom i docela vyřádit, přidávat svá oblíbená semínka nebo zkoušet měnit poměr té které mouky. Každopádně mít doma právě dopečený a křupavý chleba vlastní výroby má něco do sebe.

Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem

Budu zde zkoušet různé obměny, začala jsem chlebem z hladké a tmavé chlebové mouky, s přidáním lněného semínka.



Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci

Dopadlo to lépe než jsem čekala, chleba je akorát slaný, má výraznou chuť bez připečeného "konce" a konzistenci, která je kompaktní. Není gumový a ani se nedrolí. Měli jsme ho jen s máslem, byla to příjemná změna večerního jídla.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to střed, je světlejší barvy, ale chuť se podobá klasickému českému, tedy tmavšímu chlebu.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Nechala jsem ho jen pod utěrkou, ráno byl zcela měkký, dobře se krájel.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
1 droždí
340 gramů vody
350 gramů hladké mouky
250 gramů tmavé chlebové mouky
1 PL soli
1/2 ČL kmínu - dala jsem drcený, tedy něco mezi mletým a celým
1,5 PL lněného semínka

Postupujeme -
1. Vložte rozdrobenou kostku droždí, vodu a míchejte 2 min/37/rychlost 2.
2. Přidejte všechny zbylé suroviny a hněťte 6 minut. Vytvarujte bochník, přikryjte utěrkou a nechte kynout nejméně 30 minut. Po vykynutí nařízněte bochník podle vás, jakkoli - ostrým nožem.

před a ...

po vykynutí

3. Zapněte troubu na 200st. Do malého hrnečku dejte asi deci vody a malou lžičku soli. Zamíchejte a potřete vodou celý bochník. Dejte péct na 40 minut a každých 15 min znovu pečlivě potřete slanou vodou. Kůrka je pak hezky slaná.

A jak vypadá? :)









Žádné komentáře:

Okomentovat