úterý 28. října 2014

Světlý domácí chleba z hladké mouky




Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem

Tady ten chleba jsem sem po upečení vůbec nechtěla dávat, nepovažuju jej za úplně povedený. Při pečení už moc nevzešel a jeho kůrka je z boků dost tvrdá. Má to ale celé jeden háček - nepovedený chleba byl během deseti minut pryč. Zmizel, nebyl - byl spořádán s máslem a domácí marmeládou, a to tak že okamžitě. Za příslušných poznámek, jak je legračně nízký a ze stran tvrdý...

Tady máte popis, je to strašně jednoduché.


Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci

Je to nižší chleba, pečení ve formě. Tam, kde se dotýká dna nebo stěn, je jeho kůrka tvrdší. Vnitřek je heboučký a velmi jemné a velmi dobré chuti. Konzistence je hebká s velkými oky.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to světlý chleba, středomořská asi ano, jen nadýchaný moc není.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Bohužel nezjištěno, při obou níže zmíněných pokusech byl totiž ihned ... pardon... sežrán.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek vlažné vody
1/4 kostky droždí nebo 1 čajovou lžičku instantního droždí
1 vrchovatou čajovou lžičku soli
trochu ovesných vloček - ale není to nutné

Postupujeme -

  • večer dáme do skleněné misky droždí, mouku i vodu, promícháme a zakryjeme fólií
  • ráno přendáme do Thermomixu a hněteme 1 minutu - necháme kynout ještě 2 hodiny 
  • zapneme troubu na 230 stupňů
  • pekáček nebo srnčí hřbet trochu vymažeme máslem a posypeme dno i boky ovesnými vločkami
  • pekáček s víkem (nebo místo víka dáme pak alobal) vložíme také do trouby nahřát
  • vlijeme těsto, přiklopíme a pečeme 30 minut
  • pak odkryjeme a pečeme ještě 15 minut


A jak vypadá? :)
na fotkách vidíme dva pokusy - ten první kulatý je z čerstvého droždí, druhý z instantního - nepozorovala jsem žádný rozdíl







































neděle 19. října 2014

Domácí žitný chleba se slunečnicovým semínkem



Zase to u nás voní chlebem, jeho pečení je krásný proces. Baví mě to a každým bochníkem se zdokonaluju. Dnes jsem se přesvědčila, že když dáte do těsta strouhanou bramboru, tak je kůrka měkčí. Dalším objevem je délka kynutí při použití více jak poloviny žitné chlebové mouky - pravidlo zní "čím déle, típ lépe"! Žitný chleba potřebuje čas na vykynutí.  


Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem
Dnes je to žitný chleba, převažuje žitná, celozrnná mouka a přídavkem jsou slunečnicová semínka.

Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci
Výsledná chuť je dobrá, plnější. Konzistence hutnější, semínka akorát na sem tam křupnutí. Je to dobrý, tmavý chleba - celozrnný, tedy údajně zdravější pro proces trávení.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to tmavší chleba, výrazné chuti a syté konzistence.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Ráno byl v pořádku, nebyl tvrdý. Dal se jíst.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
400 gramů žitné mouky - celozrnné, polohrubé
200 gramů polohrubé pšeničné
1 špetka cukru
1 kostka droždí
320 gramů vody
1 PL soli
50 - 80 gramů slunečnicových semínek loupaných (mají třeba u Lidla)
1 brambora - střední až větší velikost
trochu hrubé soli





Postupujeme -

1. Oloupejte bramboru, pokrájejte na čtvrtky a sekejte 10 sekund/rychlost 8. Setřete ze stěn nádoby a sekání opakujte. Dejte stranou a nádobu vypláchněte.


2. Vložte vodu, cukr a rozdrobte droždí. Míchejte a hřejte 2,5 minuty/37stupňů/rychlost 2.


3. Přidejte vše ostatní včetně brambory a zapněte hnětení na 6 minut. Uplácejte na pomoučené ploše bochník. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu.


setmělo se a musela jsem použít umělé světlo... chci říct,u kynutí bochník nezežloutl :)




Poté prohněťte rukama, udělejte zase bochník a opět nechte 1hodinu kynout. Po hodině prohněťte naposledy, dejte na pečící papír na plech a nechte ještě asi půl hodiny pod utěrkou. Pak zapněte troubu na maximum a vršek bochníku můžete lehce naříznout ostrým nožem. Po prohřátí trouby pečte 20 minut. a poté jej potřete vodou se solí. Zmírněte teplotu asi na 180 a pečte dalších 15 minut. Pak zase potřete slanou vodou, posypte hrubou solí (chcete-li) a pečte dalších, posledních 15 minut. Celková doba pečení je tedy 50 minut. Bochník vyndejte a nechte nejlépe úplně vychladnout.

A jak vypadá? :)










čtvrtek 16. října 2014

Domácí chleba - tmavý se lněným semínkem




Pečení domácího chleba je voňavý a příjemný proces. Můžete se přitom i docela vyřádit, přidávat svá oblíbená semínka nebo zkoušet měnit poměr té které mouky. Každopádně mít doma právě dopečený a křupavý chleba vlastní výroby má něco do sebe.

Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem

Budu zde zkoušet různé obměny, začala jsem chlebem z hladké a tmavé chlebové mouky, s přidáním lněného semínka.



Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci

Dopadlo to lépe než jsem čekala, chleba je akorát slaný, má výraznou chuť bez připečeného "konce" a konzistenci, která je kompaktní. Není gumový a ani se nedrolí. Měli jsme ho jen s máslem, byla to příjemná změna večerního jídla.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to střed, je světlejší barvy, ale chuť se podobá klasickému českému, tedy tmavšímu chlebu.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Nechala jsem ho jen pod utěrkou, ráno byl zcela měkký, dobře se krájel.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
1 droždí
340 gramů vody
350 gramů hladké mouky
250 gramů tmavé chlebové mouky
1 PL soli
1/2 ČL kmínu - dala jsem drcený, tedy něco mezi mletým a celým
1,5 PL lněného semínka

Postupujeme -
1. Vložte rozdrobenou kostku droždí, vodu a míchejte 2 min/37/rychlost 2.
2. Přidejte všechny zbylé suroviny a hněťte 6 minut. Vytvarujte bochník, přikryjte utěrkou a nechte kynout nejméně 30 minut. Po vykynutí nařízněte bochník podle vás, jakkoli - ostrým nožem.

před a ...

po vykynutí

3. Zapněte troubu na 200st. Do malého hrnečku dejte asi deci vody a malou lžičku soli. Zamíchejte a potřete vodou celý bochník. Dejte péct na 40 minut a každých 15 min znovu pečlivě potřete slanou vodou. Kůrka je pak hezky slaná.

A jak vypadá? :)









pondělí 13. října 2014

Drobenka - snadno, rychle, staročesky...




nebo by se to také dalo nazvat "Jak nejrychleji udělat drobenku"...

Další geniální věc na Thermomixu je příprava drobenky, v tomto případě makové drobenky. Maková drobenka není můj vynález, našla jsem základní recept na internetu. Mám moc ráda chuť máku a zkusila ji dát na švestkový koláč. Myslím, že to umístění bylo ideální, švestky, mák a kynuté těsto je prostě "strašně dobrá" chuť, navíc snad staročeského původu.

Tak jak na super rychlou makovou drobenku -

potřebné suroviny
80 gramů staršího bílého pečiva (nebo 80 gramů strouhanky)
30 gramů máku
150 gramů cukru krupice
80 gramů másla

Nalámejte pečivo a sekejte 10 sek/rychlost 10. Dejte stranou.
Vložte mák a sekejte 10 sek/rychlost 10. Přidejte vše ostatní a zapněte funkcí hnětení. Cca za 3 minuty vypněte a drobena je hotová.
Ten mák s tou strouhankou udělají po upečení opravdu omdleníhodnou chuť. Přidržujte se tedy madel.



čtvrtek 9. října 2014

Jak snadno udělat marcipán



Marcipánové figurky, potažení dortu marcipánem, nebo jen marcipánové kytičky na dortu. To vše lze snadno udělat z "falešného" marcipánu, který velice rychle uděláte v thermomixu. Hlavní surovinou je sušené mléko, důležité jsou pak barvy. Jde o to, jestli použijete obyčejná potravinová barviva (jako já viz fota) nebo jestli investujete a koupíte dražší, ale daleko hezčí odstíny.
Tak jak na to:

potřebné suroviny:



540 gramů cukr krystal
300 gramů sušeného mléka - zde jsem použila Lactis 15% tuku
60 gramů ztuženého tuku
100 gramů tekutého medu
2 PL rumu
mandlové aroma
4 - 6 PL vody

jak jsem postupovala:

1. Sekejte cukr 10 sek/rychlost 10. Promíchejte stěrkou a opakujte sekání
2. Přidejte všechny ostatní suroviny a zapněte hnětení. V momentě, kdy začne stroj pochodovat jej vypněte a vyndejte marcipán. Dohněťte rukama. Kdyby byla hmota moc hustá, namočte si ruce. V opačném případě přidejte moučkový cukr.

3. Zbývá hmotu nabarvit. Rozdělte je na potřebný počet kusů, podle počtu odstínů, které budete potřebovat. Pokud máte práškovou barvu, kápněte do důlku vodu a dejte trochu barvy. Doporučuji raději míň než víc. Prohněťte rukama.

4. Tvořte! :) Na fotografiích vidíte potažení dortu, a zdobení, které vzniklo rychlostí blesku. Bylo málo času. Dceři a jejím kamarádkám se to líbilo! Uf. :)