neděle 19. října 2014

Domácí žitný chleba se slunečnicovým semínkem



Zase to u nás voní chlebem, jeho pečení je krásný proces. Baví mě to a každým bochníkem se zdokonaluju. Dnes jsem se přesvědčila, že když dáte do těsta strouhanou bramboru, tak je kůrka měkčí. Dalším objevem je délka kynutí při použití více jak poloviny žitné chlebové mouky - pravidlo zní "čím déle, típ lépe"! Žitný chleba potřebuje čas na vykynutí.  


Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem
Dnes je to žitný chleba, převažuje žitná, celozrnná mouka a přídavkem jsou slunečnicová semínka.

Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci
Výsledná chuť je dobrá, plnější. Konzistence hutnější, semínka akorát na sem tam křupnutí. Je to dobrý, tmavý chleba - celozrnný, tedy údajně zdravější pro proces trávení.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to tmavší chleba, výrazné chuti a syté konzistence.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Ráno byl v pořádku, nebyl tvrdý. Dal se jíst.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
400 gramů žitné mouky - celozrnné, polohrubé
200 gramů polohrubé pšeničné
1 špetka cukru
1 kostka droždí
320 gramů vody
1 PL soli
50 - 80 gramů slunečnicových semínek loupaných (mají třeba u Lidla)
1 brambora - střední až větší velikost
trochu hrubé soli





Postupujeme -

1. Oloupejte bramboru, pokrájejte na čtvrtky a sekejte 10 sekund/rychlost 8. Setřete ze stěn nádoby a sekání opakujte. Dejte stranou a nádobu vypláchněte.


2. Vložte vodu, cukr a rozdrobte droždí. Míchejte a hřejte 2,5 minuty/37stupňů/rychlost 2.


3. Přidejte vše ostatní včetně brambory a zapněte hnětení na 6 minut. Uplácejte na pomoučené ploše bochník. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu.


setmělo se a musela jsem použít umělé světlo... chci říct,u kynutí bochník nezežloutl :)




Poté prohněťte rukama, udělejte zase bochník a opět nechte 1hodinu kynout. Po hodině prohněťte naposledy, dejte na pečící papír na plech a nechte ještě asi půl hodiny pod utěrkou. Pak zapněte troubu na maximum a vršek bochníku můžete lehce naříznout ostrým nožem. Po prohřátí trouby pečte 20 minut. a poté jej potřete vodou se solí. Zmírněte teplotu asi na 180 a pečte dalších 15 minut. Pak zase potřete slanou vodou, posypte hrubou solí (chcete-li) a pečte dalších, posledních 15 minut. Celková doba pečení je tedy 50 minut. Bochník vyndejte a nechte nejlépe úplně vychladnout.

A jak vypadá? :)










Žádné komentáře:

Okomentovat