úterý 28. října 2014

Světlý domácí chleba z hladké mouky




Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem

Tady ten chleba jsem sem po upečení vůbec nechtěla dávat, nepovažuju jej za úplně povedený. Při pečení už moc nevzešel a jeho kůrka je z boků dost tvrdá. Má to ale celé jeden háček - nepovedený chleba byl během deseti minut pryč. Zmizel, nebyl - byl spořádán s máslem a domácí marmeládou, a to tak že okamžitě. Za příslušných poznámek, jak je legračně nízký a ze stran tvrdý...

Tady máte popis, je to strašně jednoduché.


Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci

Je to nižší chleba, pečení ve formě. Tam, kde se dotýká dna nebo stěn, je jeho kůrka tvrdší. Vnitřek je heboučký a velmi jemné a velmi dobré chuti. Konzistence je hebká s velkými oky.

Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?

Je to světlý chleba, středomořská asi ano, jen nadýchaný moc není.

Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?

Bohužel nezjištěno, při obou níže zmíněných pokusech byl totiž ihned ... pardon... sežrán.

Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?

Potřebujeme -
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek vlažné vody
1/4 kostky droždí nebo 1 čajovou lžičku instantního droždí
1 vrchovatou čajovou lžičku soli
trochu ovesných vloček - ale není to nutné

Postupujeme -

  • večer dáme do skleněné misky droždí, mouku i vodu, promícháme a zakryjeme fólií
  • ráno přendáme do Thermomixu a hněteme 1 minutu - necháme kynout ještě 2 hodiny 
  • zapneme troubu na 230 stupňů
  • pekáček nebo srnčí hřbet trochu vymažeme máslem a posypeme dno i boky ovesnými vločkami
  • pekáček s víkem (nebo místo víka dáme pak alobal) vložíme také do trouby nahřát
  • vlijeme těsto, přiklopíme a pečeme 30 minut
  • pak odkryjeme a pečeme ještě 15 minut


A jak vypadá? :)
na fotkách vidíme dva pokusy - ten první kulatý je z čerstvého droždí, druhý z instantního - nepozorovala jsem žádný rozdíl







































Žádné komentáře:

Okomentovat