pátek 27. června 2014

Polévka Tom Yum s kokosovým mlékem a krevetami

Jde o hit mé kuchyně, polévku Tom Yum mají rádi všichni členi mé rodiny, včetně těch nejmladších. Kokosové mléko je prostě nezaměnitelné, všechny pokrmy zjemní a dodá jim exotický nádech. A krevety s příchutí koriandru prostě buď milujete nebo nesnášíte. Zkuste dnešní recept, uvaříte něco opravdu nového.

Polévka Tom Yum s kokosovým mlékem je snadná i při běžném vaření. Thermomix ji ale dodá ještě něco navrch, ostatně jako všem krémovým polévkám. Pastu Tom Yum nebo Curry krásně opraží s cibulí a na konečné chuti je to znát. Zde tedy postup krok po kroku:

Ingredience:
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
cca 500 gramů krevet
3 lžíce pasty Tom Yum, cca 70 gramů
1 lžíce pasty Curry (nedávejte v případě, že nemáte rádi pálivá jídla)
1 - 2 lžíce čerstvého koriandru
1 - 2 lžíce čerstvé asijské bazalky
400 - 500 gramů kokosového mléka
700 gramů horké vody
1 - 2 jarní cibulky
1 paprika

Většinu zmíněných surovin (viz foto) dostanete u Vietnamců, krevety zde bezkonkurenčně nejlevněji.

Postup:
Vhoďte cibuli a sekejte 5 sek/ rychlost 5.
Přidejte olej a restujte 5 min/100°C/rychlost 2.
Přidejte obě pasty a vařte 5 min/100°C/rychlost 3. 
Navažte si a propláchněte krevety. Do mísy přilejte kokosové mléko a nasekané bylinky. Vařte 5 min/100°C/rychlost 4. 
Krevety dejte do košíku, do mísy přilijte cca 700 ml horké vody, zavěstě košík s krevetami, přiklopte víkem a dejte víčko. Pak vařte 10 min/100°C/rychlost 1. 
Pokrájejte si jarní cibulku a papriku na tenké proužky. Přidejte je do košíku a vařte poslední jednu minutu. Servírujte ihned - máte asi 5 porcí. 
Vše kupte u Vietnamců, nejlépe na tržnicích. Mají vše a nejlevnější. Pasty jsou ale k dostání i na netu. 

Koriandr je pro mě nezbytný, ale kdybyste ho zrovna nesehnali, klidně zkuste bez. 

Asijská bazalka je něco mezi bazalkou a mátou. Ty zvyklejší bazalku bych tady asi nepoužila, raději bych ji vynechala. 

Krevety se při doplnění vody takto koupou. Spolu s paprikou a cibulkou se v košíku hezky prohřejí a nerozsekají. 


Někteří mí kamarádi tuhle polévku titulují "ta mňam mňam polívka... "


Recept je hodně variabilní, můžete vyměnit maso za krevety nebo přidat houby, jak se vám zachce. My tuto polévku jíme s jasmínovou rýží. 

Nejlepší fígl je v tom, že se to nedá zkazit. Kombinace té pasty a kokosového mléka prostě udělá vždy tu skvělou a originální chuť. Ale klidně se můžeme tvářit, že tahle polévka je kumšt.

Žádné komentáře:

Okomentovat