Jaký je to chleba, z jaké mouky, s jakým přídavkem
Jde o světlý chleba, bez přídavku jakýchkoliv semen nebo další přísad.
Jakou má výslednou chuť a jakou konzistenci
Výsledná chuť je jemná, jakoby lehounce nasládlá. Konzistence pevná, nedrolí se a nemá velká oka.
Jde o "českou vejražku nebo spíš o středomořský bílý nadýchaný"?
Je to střed, je světlejší barvy, s tmavší kůrkou.
Jak se uchovává, neboli neztvrdnul do rána?
Nechala jsem ho jen pod utěrkou, ráno byl zcela měkký, dobře se krájel. Vůbec uchování chleba jen pod utěrkou se mi osvědčuje stále více, chleba ani neztvrdne ani nezvlhne.
Jak se dělá a co je potřeba k jednomu bochníku?
Potřebujeme -
500 gramů hladké mouky
300 gramů vody
10 gramů sušeného droždí
10 gramů soli
10 gramů cukru
Dobře se to pamatuje, chleba je tak možné rychle připravit i například na chalupě nebo o dovolené. Stačí si jen zapamatovat 500 + 300 + 3x10.
Postupujeme -
Do mixovací nádoby vložte vodu a ohřejte ji na 40 stupňů. Přídejte všechny suroviny a hněťte 4 minuty. Přikryjte mísu utěrkou a nechte 20 minut kynout. Těsto vyklopte a pořádně prohněťte ještě na vále. Jde to krásně, už zde se projevuje ta správná hustota. Těsto ukoulejte do koule a dejte na plech s pečícím papírem.
Po vykynutí |
Přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut. Pak potřete mlékem, posypte lehce hladkou moukou a prokrájejte povrch.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 240 stupňů, 30 - 35 minut.
Nejlépe papejte ihned, není nad čerstvý domácí chleba'
A jak vypadá? :)
Zde - těsně před zmizením :) |
Žádné komentáře:
Okomentovat